Servicios
Documents relacionats

Cultura presenta les troballes arqueològiques del jaciment iber del Puig de la Misericòrdia

Descobertes jaciment iber

La regidora de Cultura, Anna Fibla, acompanyada pel cap d'Arqueologia de la Diputació de Castelló Arturo Oliver, ha presentat les darreres descobertes que s'han realitzat al jaciment iber del Puig de la Misericòrdia. Recordem que durant tres setmanes de juliol un grup d'experts ha dut a terme noves excavacions per continuar descobrint el passat i els orígens dels primers pobladors de la localitat.

Fibla ha destacat que “és molt important realitzar feines arqueològiques que ajuden a posar en valor el patrimoni de Vinaròs i anunciava que des del Govern Municipal continuaran reivindicant ajudes a les administracions per posar en marxa noves campanyes al poblat iber”. En aquest sentit, ha indicat que una de les principals prioritats serà la consolidació dels murs per evitar que puguen caure per les inclemències meteorològiques.

Per la seva banda, Oliver ha explicat que el jaciment va patir un incendi, fet que va suposar que els habitants marxessen de forma precipitada sense recollir els estris ni els efectes personals, que s'han pogut conservar en bon estat gràcies a la calcinació del foc. Segons afegia s'han trobat restes de joies de bronze, material ceràmic i fins tot cereals que han permès esbrinar quina dieta seguien i les plantes que cultivaven o tenien prop.

Pel que fa a les descobertes més destacades Oliver ha comentat que s'han trobat restes de nadons, que possiblement van morir en motiu d'un sacrifici o bé va ser enterrats en el mateix poblat com a part d'un ritus funerari. D'altra banda, afegia que s'ha trobat l'entrada del jaciment, fet que permetrà entendre molt millor la seua distribució, a més també de closques de petxines en diferents habitacions com a part de ritus per desitjar fertilitat a les dones per la seua similitud amb els genitals femenins.

Per acabar, tant Fibla com Oliver, han destacat que cal continuar treballant al poblat iber de la Misericòrdia per seguir posant en valor el patrimoni històric de la localitat, així com garantir la seua preservació i aprofitar aquest jaciment com un atractiu turístic i educatiu.